HTML

Sütőtök

2012.10.15. 18:56 Linseed

Gyerekkoromban kifejezetten utáltam a sütőtököt. Emlékszem a szagát sem szerettem, arra meg egyenesen lehetetlen volt rávenni, hogy megkóstoljam. Azt nem tudom, mikor változott meg mindez, de ma már imádom a sütőtököt, alíg várom, hogy ősszel megjelenjen a boltokban és sütve vagy főve ehessek belőle. Természetesen dekorációként is elkél egy-kettő kisebb az asztalon vagy egy nagyobb az ajtó előtt.

Tavaly tartottunk egy csajos estét, amikor is egy tavaly előtt eltervezett projektet valósítottunk meg. Remélem nem csak ránk jellemző, hogy projektek évekig halogatódnak. A termék egy tökös falikép lett, íme két verzió:

DSCN8362

DSCN8359

 

Az ötlet egy japán könyvből származik: 30 bag 20 daily goods & interior, a szerzőt sajnos nem tudom begépelni:)

Elkészítés:

A tök darabjait kétoldalas ragasztós anyagra átmásoltuk, majd a kiválasztott narancssárga anyagokra rávasaltuk. Ezután a darabokat kivágtuk, a ragasztós papírról a papírt lehúztuk, majd az alapra szépen elrendezve felvasaltuk. Egyikünk kézi pelenkaöltésekkel varrta fel, míg én a gépi pelenkaöltéseknél maradtam. A kis kacsokat és a szöveges részt mindketten kézzel hímeztük az alapra. Gyorsan kapott egy flízt és egy hátlapot, valamint egy kockás szegélyt és már el is készült a mű.  

Habár ez egy varrós blog, azért leírom a kedvenc sütőtök-krémlevesem receptjét:

Sütőtök krémleves

Végy egy közepes méretű ún. kanadai sütőtököt, 2 db savanykás almát, egy póréhagymát, kb. ujjpercnyi gyömbért, sót, húslevest (lehet húsleveskockából is), valamint 2 dl tejszínt. Ráadás: hámozott tökmag.

A póréhagymát mosd meg, karikázd fel és kis vajon kezd el megfonnyasztani. Közben, vagy már előtte a sütőtököt hámozd meg, magozd ki, majd kockázd fel. Az almával is hasonlóképpen járj el, az alma és a sütőtök kockák körülbelül azonos méretűek legyenek. Dobd rá őket a megfonnyasztott hagymára, majd öntsd fel az alaplével. Habár ki nem állhatom a nem pontos recepteket, itt a mennyiség nagyban függ a tök nagyságától. A folyadék mindenképpen lepje el a tököt és az almát. Picit sózd meg, majd hagyd, hogy megpuhuljon a tök és az alma. Közben hámozd meg és reszeld hozzá a gyömbért. Ha megpuhultak a hozzávalók, botmixerrel turmixold össze, majd öntsd hozzá a tejszínt, és hagyd, hogy összerottyanjon. A „hab a torán” nem más, mint hámozott tökmag száraz serpenyőben megpirítva. Képes lennék hetekig csak ezt enni!

Szólj hozzá!

Címkék: leves ősz sütőtök tök hímzés falikép applikáció

A bejegyzés trackback címe:

https://linseed.blog.hu/api/trackback/id/tr534850369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása